TISZA-TÓ ÉS KÖRNYÉKE

Cím: Farkas Anna
3386 Sarud, Petőfi u. 7.
Tel: 30-972-7184
E-mail cím: annavendeghaz@hotmail.com

A vidék nemzetközi hírű természeti ritkaságairól, sokszínű madár- és növényvilágáról nevezetes. A térség két kiemelkedő üdülőközpontja Tiszafüred és Abádszalók, ahol strandokkal, valamint változatos szabadidős programokkal várják nyaranta az ide látogatókat. A Tisza-tó északi része a Hortobágyi Nemzeti Park megalakítása óta védett terület, amelynek több mint fele az ökoturizmus céljait szolgálja.

 

A védett természeti értékek csónakos túraútvonalakon ismerhetők meg. A tó középső része - a Tiszafüred, Poroszló, Sarud és Tiszaderzs közötti terület - a vízitúrák ideális színtere.  A tó környéke az újkőkor óta lakott. Nevezetes rézkori kincslelet került elő Tiszaszőlősön, de a népvándorlás kori emlékanyagnak is gazdag lelőhelye a folyó menti árvízmentes magaslat. Tiszaörvény Árpád-kori és kora középkori faluhelyének feltárása a révátkelő igen korai jelentőségét bizonyítja. A térség települései Árpád-kori eredetűek. A legnagyobb pusztítás a török kiűzése körüli hadjáratok során érte a vidéket, amely a XVII. század első felében északkeleti irányból érkező református bevándorlókkal népesedett be.

A tó környékének hagyományos központja Tiszafüred, amelynek közigazgatási szerepköre, nagyobb népessége, átkelőhelye, vásárai, kisipara révén emelkedett ki környezetéből. A polgárosodásnak a tiszafüred-karcagi vasútvonal kiépítése adott nagyobb lendületet a századfordulón.

 

http://www.vendegvaro.hu